Persoonlijke gedachtespinsels over 50PLUS

woensdag 5 mei 2021

De cirkel is rond !

Hoezo partijdemocratie ?

De initiatiefgroep die via een amendement een voorstel aan de leden wilde voorleggen om een interim-bestuur aan te stellen heeft moeten constateren dat het zittende bestuur dit voorstel niet aan de leden wil voorleggen. De argumentatie daarvoor is overigens gezocht en formalistisch. Een bestuur kan zelf een keuze maken in kwesties waarin de Statuten of het Huishoudelijk Reglement niet voorzien. Ook ontneemt het Bestuur de initiatiefgroep de mogelijkheid om de leden via de partijkanalen van zijn opvattingen rond deze kwestie op de hoogte te brengen. De onwil van het bestuur is dus groter dan het democratisch besef. Er is geen sprake van dienend leiderschap maar van Machiavellisme.

Er zijn ook aangename vormen van platheid

Hoezo integriteit ?

Het zittende Bestuur is medeverantwoordelijk voor het enorme zetelverlies maar wil zonder consequenties te trekken en zonder verantwoording af te leggen gewoon door met besturen in een iets gewijzigde samenstelling. Het is jammer dat de suggestie van enkele leden om een objectieve en onafhankelijke selectiecommissie in te stellen niet is gevolgd. Het Bestuur heeft de selectie voor de eigen aanvulling in handen gelegd van de twee aftredende collega’s. Het hoeft geen verdere uitleg dat dit volledig in strijd is met het integriteitsbeginsel. Daarmee maakt men oneigenlijk gebruik van zijn positie ten nadele van de andere kandidaten.

Hoezo verantwoordelijkheid nemen ?

Het staat voor de initiatiefgroep als een paal boven water dat het imago van 50PLUS als een ruziepartij volledig verantwoordelijk is voor het verkiezingsdebacle. Dit beeld werd voor de verkiezingen weer sterk geprofileerd en bevestigd. Het zittende bestuur heeft een aandeel in deze gebeurtenissen door verkeerd te handelen of door niet te handelen. Een recent gelekte analyse van de campagnecommissie bevestigt dit.

Conflicten en machinaties zijn het handelsmerk

Het doel van de initiatiefgroep was om een reddingsplan uit te voeren en om een cultuuromslag te bewerkstelligen in de partij. Dat is in onze ogen een noodzakelijke voorwaarde om op termijn het vertrouwen van de kiezers te kunnen terugwinnen. De leden wordt nu een keuze onthouden om de partij naar een fase te kunnen brengen waarin afscheid wordt genomen van de voortdurende conflicten en interne machinaties.

Een beschamend visitekaartje van het beoogde bestuur

Tegelijkertijd werd door de kandidaat-bestuurders die zich blijkbaar al gekozen achten op 23 april een nieuwsbrief in de openbaarheid gebracht. Deze tekst betrof een beschamend visitekaartje waarin de door de leden gekozen lijsttrekker volledig wordt afgebrand. Polarisatie in plaats van verbinding. Er wordt selectief gewinkeld in argumenten en feiten om het straatje van het zittende bestuur te kunnen schoonvegen. De hand van Jan Nagel is duidelijk aanwezig ook al heeft hij het schotschrift niet mede ondertekend.

Nog voor hun aantreden manifesteren deze toekomstige bestuurders zich hier dus weer opnieuw als ruziemakers. Met deze actie diskwalificeert men zich als een verantwoordelijk bestuur door elke samenwerking met het politieke bedrijf op voorhand uit te sluiten. Men creëert hiermee een tamelijk bizarre patstelling. Zelfs het fatsoen ontbrak om eerst de conclusies van de evaluatiecommissie van prof. Meijboom af te wachten. Hier ontbreekt aldus elke vorm van wijsheid of bestuurlijk oordeelsvermogen. Jan Nagel deed er op Bevrijdingsdag in het programma Nieuwsuur nog een schepje bovenop en demonstreerde er de inmiddels bekende en enigszins versleten Nagel-doctrine. Net als Trump gewoon met een stalen gezicht botweg leugens en halve waarheden, in een eigen frame gevat, aan de man brengen. Onder het motto: “Aanval is de beste verdediging”. Geen enkel moreel kompas.

Bijkomende schade is blijkbaar niet interessant

Dat de partij met dit soort kamikazeacties kapot wordt gemaakt interesseert de betrokkenen blijkbaar minder. Dat is nu precies de reden waarom de initiatiefgroep een interim-bestuur had willen instellen met mensen die wel eerst nadenken voordat ze er met gestrekt been in gaan om hun gelijk te halen. 50PLUS heeft bouwers nodig en geen slopers.

Het woord is nu aan de leden van 50PLUS. Niet letterlijk, want ondanks het feit dat het voorgestelde nieuwe bestuur in haar nieuwsbrief schrijft dat het proces vooral om de partijdemocratie zou gaan, mogen de leden niet over het voorstel stemmen om de partij weer in normaal vaarwater te krijgen. Het indienen van een amendement wordt in de nieuwsbrief zelfs een vorm van ongeoorloofde druk genoemd.

Jammer, maar helaas.

Elke partij krijgt het bestuur dat het verdient. De initiatiefgroep had er graag in constructieve samenwerking met Liane den Haan, elk met een eigen rol en positie binnen de partij, de schouders onder gezet. Er is geen enkele reden waarom dat niet tot succes zou kunnen leiden. In ieder geval wordt dan voldaan aan de belangrijkste basisvoorwaarde dat de interne verhoudingen in de top genormaliseerd zijn. Als de leden van 50PLUS een conflict zoekend bestuur kiezen dat met onvoldoende beargumenteerde beschuldigingen afstand neemt van de door de leden gekozen lijsttrekker zien wij weinig toekomst voor 50PLUS.

Een persoonlijke noot

Ondergetekende is Statenlid in de Provinciale Staten van Zuid Holland namens 50PLUS. Een reden waarom ik heb deelgenomen aan de initiatiefgroep is datgene dat ik ook regelmatig van andere collega’s in de partij hoor die een vertegenwoordigende functie hebben. Langzamerhand begint het lidmaatschap van 50PLUS een aanslag te worden op je reputatie. Mensen vragen je wat je nog bij zo’n groep malloten te zoeken hebt. Eerlijk gezegd heb ik daar steeds minder een goed antwoord op. De gekkigheid stapelt zich op en is soms nauwelijks nog te bevatten. Wat kun je nog zeggen als de oprichter van de partij, Jan Nagel, gesteund door het Hoofdbestuur, de door hem zelf geselecteerde en door de leden gekozen lijsttrekker rücksichtlos door het slijk haalt, alleen maar om daarmee zijn eigen voortdurende falen te verbloemen ? Wat te denken van al die onaangename zaken die via het verslag van de campagnecommissie zijn geboekstaafd ? Op de Bevrijdingsdag dringt het beeld van de “burgemeester in oorlogstijd” zich op. Dat is een functie die ik nooit geambieerd heb. De Algemene Ledenvergadering op 8 mei is een cruciaal moment voor heel veel leden schat ik zo in.

Jaap Haasnoot

 

1 opmerking:

  1. Tja wat moet je hier nu van zeggen. wanneer je amendement indient dat in strijd is met de door de ALV goed gekeurde statuten, en HHR en de wet, want ja het is ook in strijd met de wet omdat de verenigingswet geen interim bestuur kent, dan is het niet gek dat een amendement niet wordt opgenomen in een agenda. Ben je het daar niet mee eens dan kun je natuurlijk altijd naar een rechter gaan om de besluiten nietig te laten verklaren, maar de kans van slagen is, in mijn optiek, te verwaarlozen. Wat mij ook verbaasd, of misschien niet is dat de schrijver van bovenstaande stuk een eigen partij heeft in Katwijk en dat dit in strijd is met het HHR van 50PLUS en wel het feit dat ten tijden van de provinciale staten verkiezingen de auteur zich nooit voor 50PLUS kandidaat had mogen stellen. HHR 1.4.2 Ieder die zich kandidaat stelt, dient te verklaren geen politieke dan wel bestuurlijke functie te vervullen of te gaan vervullen bij een andere politieke partij die op hetzelfde politieke dan wel bestuurlijke niveau actief is. Er sis geen limitatieve opsomming dat het wel zou kunnen wanneer 50PLUS niet actief is in een gemeente en 50PLUS is actief op het niveau van gemeenteraad in Nederland, sterker nog we hebben zelfs wethouders. De auteur van bovenstaande stuk probeert dus duidelijk een eigen waarheid en wetgeving te creëren, een waarheid die niet overeenkomt met wat de leden hebben vast gesteld. mijn advies, ben je het er niet mee eens dat weet je hoe je dit ter discussie kunt stellen namelijk bij een rechter, het openlijk beschadigen van de partij is niets anders dan wild om je heen slaan met maar 1 doel de partij beschadigen. want ik kan geen enkele andere reden bedenken waarom je blijft fitten op 50PLUS zonder dat je de wegen bewandeld die er voor zijn. Albert Einstein once said that the definition of insanity is doing the same thing over and over again, and expecting different results

    BeantwoordenVerwijderen