Persoonlijke gedachtespinsels over 50PLUS

zondag 7 maart 2021

50PLUS is beslist geen one-issue partij !

Onterechte vooroordelen

Rond 50Plus bestaan een aantal onuitroeibare vooroordelen. De twee belangrijkste zijn dat er altijd ruzie zou zijn in deze club. En daarnaast dat de partij uitsluitend voor de materiële belangen van ouderen in Nederland zou opkomen. U begrijpt al dat ik hier een paar argumenten naar voren wil brengen om deze vooroordelen aan het wankelen te brengen. Ik denk namelijk dat de feiten anders of meer genuanceerd zijn dan de meeste mensen aannemen. Waarom is dat in mijn ogen onterechte imago dan toch zo hardnekkig ?

De erfenis van de voorgaande kabinetten

Ik denk dat in ieder geval de volgende factoren daarbij een rol spelen:

  • Het clichématige beeld van de onredelijke “boze bejaarde” is voor velen geloofwaardig en maakt blijkbaar onderdeel uit van het collectieve onderbewuste. Iedereen heeft het nog over Jet Nijpels met de AOV, maar dat was 30 jaar geleden beste mensen. Desondanks is de opvatting ouderenpartij=ruzie blijkbaar toch een hardnekkig onderdeel van ons collectief gedachtegoed;
  • Dat beeld past ook wel in het algemene dedain in onze cultuur t.o.v. ouderen. Dat komt bijvoorbeeld naar voren als er weer eens over “oudjes” of over “dor hout” gesproken wordt. De polarisatie in onze samenleving neemt toe. Naast het in opkomst zijnde fenomeen van het kleur-denken zie je ook dat het generatie-denken in opkomst is. Sommigen hebben er behoefte aan om een tegenstelling tussen jong en oud in het leven te roepen of aan te blazen. Boomer is daarbij een scheldwoord om iemand in de hoek te zetten. Wat de moslim is voor Wilders is de oudere blijkbaar voor anderen, die blijkbaar ook een zondebok nodig denken te hebben voor van alles.
  • Door selectieve waarneming zullen in het algemeen vooral die gebeurtenissen opvallen of blijven hangen die het bestaande negatieve beeld kunnen bevestigen. 50PLUS loopt dus op eieren maar is daar niet altijd handig mee omgegaan;
  • De 50PLUS partij, althans sommige leden van deze vereniging, slaagden er steeds weer in om gebeurtenissen te creëren die passen in het negatieve imago van “ruziënde pensioenpartij”. Die incidentele oprispingen worden standaard op de gehele partij geplakt. Het negatieve beeld wordt dus steeds versterkt. Dus als oud-voorzitter Dales om zich heen gaat slaan omdat zijn “staatsgreep” is geneutraliseerd is er zogenaamd ruzie in de hele partij. Nee, een clubje van een paar mensen rond die voorzitter maakten samen met hem een hoop reuring. Wellicht om wraak te nemen of om andere duistere motieven. De echte feiten zijn dat de honden blaften maar dat de karavaan gewoon verder ging;
  • Deze incidenten worden gretig opgepikt door de pers omdat deze in het kader van de nieuwsgaring altijd geïnteresseerd is in excessen en conflicten. Elke situatie kan daarbij snel worden teruggebracht tot het gemakkelijke en aansprekende frame van ruziënde bejaarden die “rollebollend over straat gaan”. Dit gaat er blijkbaar in als Gods woord in een ouderling. Journalisten hebben weinig tijd, het stukje, commentaartje of itempje moet snel af. Dus als er verschillen van mening zijn in de politieke partij, en er komt iets over naar buiten, dan is het verhaal al geschreven voordat de computer is aangezet. Het gaat dus altijd over ruzie.
  • Daarmee is niet gezegd dat de pers de schuldige is van het onterechte imago. Individuen binnen de 50PLUS partij hebben ook bewust gebruik gemaakt van het bestaande imago van ruziepartij en hebben die achillespees soms ook bewust gebruikt om de partij schade toe te brengen. Wat ik wel wil zeggen is dat 50PLUS het moeilijk goed kan doen. Er wordt nu eenmaal met achterdocht naar de club gekeken.
  • Je kunt daarbij constateren dat er in elke partij meningsverschillen en conflicten voorkomen over personen en over issues, waarbij soms zelfs ernstige integriteitszaken voorkomen. Wat is er recent allemaal niet binnen het CDA gebeurd ? Andere partijen komen daar klaarblijkelijk gemakkelijker mee weg, of het wordt hen minder kwalijk genomen. Zou een “me-too-kwestie”, zoals D66 die in de doofpot kon stoppen, door de buitenwereld op dezelfde genereuze wijze worden behandeld als deze situatie bij 50PLUS was voorgekomen ? Laten we maar zeggen dat andere partijen er in slagen om interne tegenstellingen beter binnenskamers te houden;
  • Laten we verder constateren dat 50PLUS door in het verleden voornamelijk rond pensioenkwesties in de publiciteit te treden er zelf aan heeft bijgedragen dat het beeld is ontstaan dat op andere beleidsvelden weinig inspanningen zijn gepleegd. Dat is niet conform de praktijk van de volksvertegenwoordigers van 50PLUS. Zij hebben zich op alle dossiers prima geweerd. Het is misschien alleen onvoldoende gezien door de buitenwereld.

De lessen zijn natuurlijk inmiddels getrokken uit deze kwestie. 50PLUS is op de terugweg naar een nieuw normaal, ook in de peilingen. Het doel is om als brede middenpartij bij te dragen aan de toekomst van Nederland. Daartoe leveren we bijdragen op alle beleidsdossiers. 

Speciaal aandachtspunt blijft natuurlijk de positie van ouderen. Dat is helaas nodig omdat andere partijen ze hebben laten zakken, en niet alleen in de pensioenkwestie. Misschien komt dat wel vanwege het hiervoor geschetste klimaat en vanwege het feit dat deze doelgroep nogal “mak” en inschikkelijk is. Het gevolg is dat ouderen niet serieus worden genomen en hun belangen met voeten getreden. Daarom zijn wij oorspronkelijk de politiek in gegaan, maar dat wil niet zeggen dat 50PLUS uitsluitend de belangen van ouderen verdedigt. 

Nee het is anders, 50PLUS behartigt al die belangen die ouderen vanuit hun ervaring en praktische inzichten belangrijk vinden voor de toekomst van Nederland. Als voorbeeld geef ik in het onderstaande filmpje weer dat ook het onderwijs bij 50PLUS in goede handen is. In ons politieke programma kun je zien dat we op dit onderwerp vanuit onze invalshoek vooral het 2e kans onderwijs en "een leven lang leren" promoten. Ik ben overigens zelf het product van de avondschool (middelbaar onderwijs), dus ik weet hoe belangrijk het is om die weer terug te krijgen.

Jaap Haasnoot
kandidaat Kamerlid 50PLUS

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten