Persoonlijke gedachtespinsels over 50PLUS

vrijdag 23 april 2021

Verklaring van initiatiefgroep van 50PLUS leden

Kiezen we voor fatsoen, loyaliteit en professionalisering of blijven we hangen in een pioniersfase met potentaatjes ?

Naargeestig visitekaartje

De initiatiefgroep van verontruste leden die een amendement heeft ingediend om tot een nieuw interim-bestuur te komen voor 50PLUS heeft met ontsteltenis gereageerd op het epistel dat het voorgestelde bestuur heeft gepubliceerd. Het is een beschamend verhaal dat een nogal naargeestig visitekaartje afgeeft over de afzender(s) daarvan. 

"Geen partij-spelletjes spelen, maar de belangen van de groeiende
groep ouderen verdedigen in de politiek, zowel in de Tweede Kamer als in provincie en gemeenten !"

Kamikazeactie

Over de intenties om het stuk naar buiten te brengen kunnen we slechts gissen. Het is in ieder geval een vorm van desinformatie, en het laat zien dat elke vorm van fatsoen en decorum is losgelaten. Wij denken dat we met deze kamikazeactie helaas een unieke gebeurtenis zien binnen de context van de Nederlandse verhoudingen tussen volksvertegenwoordigers en de besturen van politieke partijen. De verkiezingen zijn voor 50PLUS desastreus verlopen. We weten allemaal wat daarvan de oorzaak is. Een door een kleine groep bewust gecreëerd conflict dat bewust op straat gegooid is. Als alibi of als aanleiding werd een verschil van mening over een onderdeel van het verkiezingsprogramma aangegrepen. Het bestuur van 50PLUS heeft zich hierbij passief gedragen en er zijn ook aanwijzingen dat sommigen er een actieve hand in hebben gehad.

Het verstand staat stil

Een passende reactie van het hoofdbestuur (of een voorzitter) die voor het verkiezingsdrama (mede)verantwoordelijk is zou aftreden zijn. Hier gebeurt echter iets anders. Vanuit het falende bestuur wordt een nieuwe actie gestart om de voormalige lijsttrekker, die door de leden gekozen is, te belasteren. Het gevolg van die actie is in ieder geval dat de partij voor de zoveelste keer enorme reputatieschade oploopt, waarvan het nog maar de vraag is of die ooit te herstellen is. De term kamikazeactie is in die zin dus precies passend. Hierbij staat ieders verstand stil, en hier betreden we een terrein waar iedere ratio en logica ophoudt.

De leden van 50PLUS mogen het zeggen

De leden van de initiatiefgroep hadden al eerder gezien dat een voortzetting van het huidige bestuur, met een aanvulling van enkele door dit bestuur zelf aangezochte nieuwe leden, niet de gewenste normalisering en professionalisering zou kunnen brengen. Daarom hebben wij via de normale procedures een amendement ingediend dat als doel heeft om een interim-bestuur aan te stellen bestaande uit nieuwe mensen. Dit voorgestelde interim-bestuur heeft ook een duidelijke missie: de partij redden en op orde brengen. Wij hechten er tenslotte nog aan te benadrukken dat wij niets anders doen dan een plan voorleggen aan de leden. Zij beslissen of ze mee willen gaan met die koers gericht op herstel, of dat ze met het aangepaste bestuur meegaan, een bestuur dat falend bestuurlijk optreden en polarisatie en onfatsoen tot haar handelsmerk heeft gemaakt.

Verstandig beleid vergt nieuwe mensen

 Het feit dat het huidige bestuur het door ons ingediende amendement met een gezochte motivering terzijde heeft gelegd, en onze leden die keuze dus wil onthouden, is veelzeggend, maar niet verrassend. Wij beraden ons op stappen en zullen de leden binnenkort met een informatiebrief informeren over onze achtergronden en bedoelingen. Laat het duidelijk zijn dat het voortbestaan van de partij 50PLUS daarbij het enige doel is. Die klus kan alleen geklaard worden door nieuwe mensen, dat heeft het bestuurlijk gedrag van het huidige bestuur nu in ieder geval voor iedereen wel heel duidelijk gemaakt.

Binnenkort komen we met een uitgebreide nieuwsbrief.

 

1 opmerking:

  1. Het was me weer het dagje wel. Menig 50PLUS lid is gevallen over wat er door een kleine groep "coup" plegers wordt beraamt. Liane den Haan gaf een reactie over bovenstaande op facebook en ondanks dat ik normaal gesproken niet op dit soort zaken reageer vond het belangrijk een reactie te geven op de "kamikaze"actie van een kleine groep querulanten zoals Liane deze bij de laatste ALV zelf benoemde. Het verbaasde mij dan ook dat ze dit soort wat zij noemde "querulanten" de hemel in prijsde. Vandaar een reactie van mij op dat bericht: "Beste Liane, ik houd mij meestal afzijdig. maar wil even wijzen dat wat je stelt in strijd is met de protocollen zoals deze zijn vast gesteld door de leden van 50PLUS. ook het amendement is in strijd met protocollen en de wet. Kamikaze is iets er doorheen willen drukken dat niet kan. Ik beperk mij alleen op wat kan en niet kan niet op wat ik van iemand vind. Het HB heeft het recht stukken, wanneer deze in strijd zijn met protocollen of de wet niet op een agenda te plaatsen, en dat is gedaan. Ben je het er niet mee eens dan is er een route die gevolgd kan worden. Schijnbaar zijn er mensen binnen 50PLUS die zichzelf boven de leden plaatsen en lak hebben aan de protocollen. Zoals gezegd dat is de ware kamikaze want ze weten dat dit soort acties binnen een leden partij nooit kunnen. Ik doe ook een beroep op alle goedwillende en verstandige mensen binnen onze partij om deze niet naar de bliksem te helpen en dat mensen zich houden aan de door de leden vastgesteld regels en verkiezingsprogramma want inderdaad de ouderen in Nederland verdienen een partij die voor hun belangen opkomt. Mochten leden het niet eens zijn met de protocollen dan is mijn advies denk goed na of een leden partij iets is waar u lid van wil zijn en of het niet beter is een partij te beginnen met maar 1 lid zoals de PVV." Een reactie die mijn inziens zich richt op de door de ALV goed gekeurde stukken, maar volgens Liane den Haan een reactie waardig om mij, die nog nooit een reactie had gegeven, direct te blokkeren. Nu is het natuurlijk altijd iemands zijn goed recht iemand te blokkeren, maar dit neigt wat mij betreft al snel tot dictatuur. Jammer want juist door open discussie creëer je glans.

    BeantwoordenVerwijderen